Ondernemen is als voetbal. Speel je als de F-jes of als Barcelona?

Jaren geleden speelde ik als jonge jongen voetbal in de F-jes. Hoewel ik droomde van geweldige acties en goals kwam dit er in de praktijk vaak niet uit. In een kluitje golfden we over het veld. Aan het einde was iedereen uitgeput en mocht je blij zijn als er een goal was gevallen. Hoe anders is het dan om naar Barcelona te kijken. Spelers kennen hun plek en de bal gaat op natuurlijke wijze rond. De prijzenkast is er dan ook naar.

Het viel me enige tijd geleden op dat het in ondernemingen helaas nog al te vaak op F-jes voetbal lijkt. Gedreven medewerkers die allemaal het beste willen, voor hun bedrijf en voor de klant. Als er een nieuwe opdracht of nieuwe klant komt, gaat iedereen rennen. Ze denken met elkaar mee, springen bij, nemen taken van elkaar over en uiteindelijk is iedereen er druk mee. De vraag blijft alleen: wordt er uiteindelijk wel gescoord?

Door de posities duidelijker te maken in je bedrijf en de medewerkers daar neer te zetten waar ze het beste tot hun recht komen, zet je een stap in de goede richting. Iedereen zal zich hier initieel ook wel in kunnen vinden. Maar het is niet de hele oplossing. Als de druk namelijk toeneemt, heb je kans dat je opeens iedereen weer op een kluitje ziet. Het vraagt dus training. Een terugkerende focus op het goed rondspelen van opdrachten, zonder dat je er met z’n allen opduikt. Het vraagt reflectie. Regelmatig stilstaan en nadenken over wat er beter had gekund. Maar het vraagt met name communicatie vanuit de trainer. Over de tactiek. Over het nut van positiespel en van de bal rond laten gaan. Over iedereens rol in het geheel en over het effect op het resultaat.

In onze aanpak staan wij hier samen met de ondernemer uitgebreid bij stil. Hoe zet je mensen op de juiste plek en hoe zorg je dat zij individueel allemaal bijdragen aan het grotere geheel? Hoe neem je ze mee in de doelen van de onderneming en de rol die zij spelen in het behalen daarvan? Hoe motiveer je ze, maar hoe spreek je ze ook effectief aan. Zo helpen wij ondernemingen samen met de medewerkers opgroeien van de F-jes tot Barcelona. Benieuwd hoe wij dat doen? Bekijk hier onze aanpak of krijg een indicatie van je mogelijke rendementsverbetering.